


Prosjekt
Steinsdalen

Intro:
Hardangerfjorden har siden 90-tallet hatt lave bestander med både laks og sjøørret. Det er bred enighet i forskermiljøet at lusetrykket i fjorden har en del av skylden for den markante nedgangen av villfisk bestander i Hardangerfjorden. Steinsdalsvassdraget er ikke noe unntak.
Elven ligger i kvam-kommune og renner ut i Norheimsund i Hardangerfjorden. Vassdraget er
Den legendariske sjøørretelven hadde noen år Norges høyeste snittvekt på fanget sjøørret, ( enkelte år 3kg) og var kjent for ekstra grove sjøørreter (rykte sier verdensrekord). Sjøaurebestanden i vassdraget er kategorisert som “dårlig” på grunn av landbruk og lakselus i fjorden, mens bestandstilstanden for laks er “svært dårlig” på grunn av lakselus og høyt innslag av rømt oppdrettslaks. Vassdraget ligger i en klassisk jordbrukdal hvor de fleste sidebekkene er kanalisert og mangler kantveggetasjon.
Det er høyt potensial for habitatforbedring og økt rekruttering i vassdraget og sidebekkene rundt.
Prosjektet:
I 2019 (Da netelandproduction) søkte vi om midler sammem med Steindsalen Elvigarlag for å bedre habitat i den sterkt forbygde sideelven "Laugarelva".
Vassdraget ligger i en klassisk jordbrukdal hvor de fleste sidebekkene er kanalisert og mangler kantveggetasjon.
Det er høyt potensial for habitatforbedring og økt rekruttering i vassdraget og sidebekkene rundt. Hardanger villfisk lag er også engasjert og prosjektet gå ut på kartlegge og forbedre forholdene i side bekkene.

Sjøørreten i Steinsdalen
Verdensrekord?
Sjøørrtten i Steindalen er kjent for å være meget grovvokst og hadde på 8+ tallet en av landets høyeste snitt på fanget sjøørret. 3kg.. Det ryktes også om at verdensrekorden var lengre fra Steinsdalen, 14,2 kg

Kantveggetasjon
Som i mange andre jordbruksdaler så er mangelen på kantveggetasjon en stor utfordring i de mange bekkene i steinsdalen. Kantveggetasjon er som kjent meget viktig for skjul, mattilgang og for å holde en fin temperatur i bekkene.